Οι τελευταίοι Παριανοί ψαράδες σε ένα μνημειώδες project

Videos

4moms team , 29-07-2015

Ένας Αυστριακός φωτογράφος γοητεύτηκε από αυτή τη σπάνια κάστα Ελλήνων και κατέγραψε τις ιστορίες, τους θρύλους, τα καΐκια και τη ζωή τους. 

Τo LUPIMARIS είναι ένα κληροδότημα για τον ελληνισμό με την υπογραφή ενός Αυστριακού φωτογράφου που επί πέντε χρόνια κατέγραφε τους τελευταίους ψαράδες της Πάρου. Ο Christian Stemper και το επιτελείο του απαθανάτισαν 31 ψαράδες και 99 βάρκες σε ένα μνημειώδες λεύκωμα που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες. Ο Christian Stemper περιγράφει την εμπειρία του και την αγάπη του για το νησί και τους ανθρώπους με θερμά λόγια και κάνει λόγο για μια σπάνια κάστα ανθρώπων.

2

Το project αυτό του καρφώθηκε στο μυαλό μετά από διακοπές στο νησί. Η αρχική προσέγγιση για τα πορτρέτα αντιμετωπίστηκε με δισταγμό. Οι ψαράδες τον άφησαν νσ φωτογραφίσει τις βάρκες τους, αλλά οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονταν να ποζάρουν. Αυτό έγινε μετά από πολύ καιρό και επειδή ο Stemper ήταν ευγενικά επίμονος και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους.

4

Οι Λύκοι της Θάλασσας, οι βάρκες και οι θρύλοι

Η βάρκα είναι κάτι σαν σύζυγος του ψαρά. Οι Έλληνες ψαράδες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τις βάρκες τους. Συνήθως της δίνουν το όνομα της συζύγου τους ή της κόρη τους. Εναλλακτικά παίρνουν ονόματα των αγίων τους. Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα έχουν μια εξαιρετική σημασία για τους ψαράδες. Αντανακλούν μια ιδιαίτερη σχέση ή τιμούν τη μνήμη ενός σημαντικού πρόσωπο.

3

Η ζωή των ψαράδων κινείται στα όρια της μυθοπλασίας και έχει πολύ φαντασία. Ξοδεύουν ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες σε μόνιμη μοναξιά στη θάλασσα. Αυτό διεγείρει τη φαντασία. Οι μύθοι και οι θρύλοι αναπτύσσονται αφενός από την ανάγκη τους να να συμβιβαστούν με δραματικές και τραυματικές εμπειρίες στη θάλασσα, αλλά συχνά είναι μια προσπάθεια για να εξηγήσουν ή να εξιδανικεύσουν τη σχέση τους με τη φύση και την άγρια ζωή.

1

Οι ίδιοι οι ψαράδες συχνά περιγράφουν τους συναδέλφους τους ως αναξιόπιστους ονειροπόλους ή ακόμα και ψεύτες. Πολλά παρατσούκλια είναι απλά αστεία ή πονηρά, αλλά μερικές φορές είναι πραγματικά άσχημα. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχει ένας κώδικας τιμής: Οι γηραιότεροι αλιείς με τη μεγαλύτερη εμπειρία είναι άνθρωποι σεβαστοί και οι ιστορίες τους δεν αμφισβητούνται ποτέ.

lifo.gr

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES