Οι δύσκολοι λεκέδες και πως τους αντιμετωπίζουμε

Καντο Μονη Σου

4moms team , 14-07-2015

Οι λεκέδες που προκαλούνται από ποικίλες αιτίες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ιδίως μέσα σε ένα σπίτι με παιδιά. Ο βασικότερος κανόνας είναι η γρήγορη αντιμετώπιση. Η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι το ταμπονάρισμα κι όχι το τρίψιμο του λεκέ, ώστε να αφαιρεθεί ευκολότερα. Επίσης καλό είναι να μην στεγνώσει ο λεκές. Αν είστε έξω, βρέξτε λίγο το ύφασμα για να μην σταθεροποιηθεί και βάψει.

Λεκές από μελάνι: σε βαμβακερά και μάλλινα υφάσματα, εφαρμόστε αμέσως λεμόνι, ενώ στα συνθετικά βάλτε γάλα με αλάτι. Ο λεκές από μελάνι είναι ιδιαιτέρως δύσκολος. Μια ακόμη λύση είναι να ψεκάσετε με άφθονη λακ μαλλιών το λεκέ κι ύστερα να πλύνετε το ύφασμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία αν χρειαστεί.

Λεκές από αίμα: ποτέ μην βάλετε ζεστό νερό σε λεκέ από αίμα. Το ζεστό σταθεροποιεί το λεκέ. Αν το αίμα είναι σε στρώμα, μπορείτε να κάνετε το εξής. Πρώτα βάζετε λίγο γάλα στο λεκέ και μετά τρίβετε με σαπούνι πιάτων. Από τα ρούχα βγαίνει αρκεί να είναι νωπός και να προσθέσετε τοπικά έξτρα απορρυπαντικό.

Λεκές από κόκκινο κρασί: βάλτε πάνω λίγο ούζο. Αν ο λεκές επιμείνει, η μαγειρική σόδα είναι η λύση ακόμα κι αν το ρούχο ή το τραπεζομάντηλο είναι άσπρο.

Λεκές από κραγιόν: εφαρμόστε πάνω στο λεκέ λευκή οδοντόκρεμα και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο.

Λεκές από σκουριά: τρίψετε με μια οδοντόβουρτσα πάνω στο λεκέ ένα μείγμα από ξύδι και αλάτι ή λεμόνι και αλάτι, και αφήστε το για 30 λεπτά στον ήλιο να στεγνώσει και μετά να το ξεπλύνετε με καυτό νερό.

Τσίχλα: μην την τραβήξετε από το ρούχο απότομα. Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη, έτσι ώστε η τσίχλα να παγώσει και να σπάσει σε κομματάκια.

Λεκές από λάδι: ρίξτε ταλκ πάνω στον λεκέ και αφήστε το να απορροφήσει το λάδι για περίπου 15 λεπτά. Αμέσως μετά πλύντε το ρούχο. Επίσης, αν είστε έξω, ταμπονάρετε με λίγη ψίχα ψωμιού το λεκέ και βάλτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES