Τι είναι ο δευτερεύων πνιγμός & πως να βοηθήσετε τα παιδιά

Υγεία

4moms team , 06-07-2015

Τι είναι ο δευτερεύων πνιγμός:

Πνιγμός μη άμεσος που εμφανίζεται όταν κάποιος μετά από καταβύθιση, έχει καταπιεί πολύ νερό. Το υγρό ερεθίζει και συσσωρεύεται στους πνεύμονες, καθιστώντας δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την αναπνοή. Σε αντίθεση με τον πρωτεύοντα πνιγμό, τα συμπτώματα δεν είναι άμεσα. Σε μερικές περιπτώσεις, ο πνιγμός μπορεί να έρθει ακόμα και 72 ώρες μετά το συμβάν. Εκτός από την πλήρωση των πνευμόνων με υγρά, ο δευτερεύων πνιγμός εκθέτει το σώμα σε δραστικές χημικές ουσίες αν το υγρό προέρχεται από μια πισίνα ή υδρομασάζ.

Συμπτώματα:

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο επίμονος βήχας. Στην περίπτωση που το παιδί έχει βήχα ακόμα και αφού έχουν περάσει ώρες από το περιστατικό, και ειδικά αν δείχνει σημάδια έντονης κόπωσης και δυσχέρεια στην αναπνοή, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Επίσης αν εμφανίζει ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως δυσκολία στην ομιλία ή τη συγκέντρωση πρέπει να ανησυχήσετε. Μπορεί να σας φαίνεται σχεδόν απίθανο να πνιγεί κάποιος εκτός νερού και μάλιστα πολλές ώρες μετά το περιστατικό, όμως δεν είναι, γι’αυτό δώστε προσοχή στα σημάδια.

Αν το παιδί κινδυνεύσει από πνιγμό, ο γονιός πρέπει να το γυρίσει ανάποδα και στο πλάι και να του πιέσει τον θώρακα προκειμένου να βγει όλο το υγρό. Αν το παιδί δεν αναπνέει θα πρέπει να του κάνει τεχνητές αναπνοές και μαλάξεις. Αν ύστερα από ώρα στο παιδί παραμένει βήχας, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.

Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά σας χωρίς επίβλεψη, όταν κάνουν μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα. Φροντίστε να τους κάνετε κάποια μαθήματα κολύμβησης και μαθήματα ασφάλειας.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES