Η γενιά που θα αλλάξει τη χώρα;

Αμαλίας pick

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του 18χρονου αριστούχου στις Πανελλήνιες, Λευτέρη Χρυσού, μια ηλιαχτίδα ελπιδας σαν να μπήκε στο τούνελ… Μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Αθηνών δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα αρχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα ή εάν θα μετακομίσει στο εξωτερικό όπου έχει γίνει δεκτός στο UCLA στην Αμερική.

Με ωριμότητα που εντυπωσιάζει δηλώνει ότι δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του απόφαση: “είναι δύσκολη απόφαση, όμως σκέφτομαι τις σπουδές στο εξωτερικό, καθώς βλέπω την κατάσταση στα ελληνικά ΑΕΙ… ευρύτερα στην Ελλάδα κυριαρχούν η ευνοιοκρατία και ο νεποτισμός. Το συμφέρον υπερτερεί της αξίας και αυτό για να αμβλυθεί θα πάρει χρόνια”. Παθογένιες μιας ολόκληρης κοινωνίας που έχουν εμποτίσει πια το είναι του Έλληνα. Και αυτός ο 18χρονος επαναφέρει τη συζήτηση εκεί ακριβώς που θα έπρεπε να βρίσκεται… όχι στους αριθμούς και στα οικονομικά αλλά στην πολιτική… Και πολιτική χωρίς συζήτηση για τον πολιτισμό δεν νοείται. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας και για την οποία ουδείς μιλάει. Οι αρχές μας, η ανατολικογενής κουλτούρα μας, οι συνήθειες μας, ο νεποτισμός και οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολλών άλλων… Έχουν γίνει πια δεύτερη μας φύση… Και η πρώτη ισοπέδωση ξεκίνησε από την παιδεία… και συνεχίζεται το έργο.

Αυτά τα παιδιά, οι αριστούχοι των πανελληνίων, ίσως δείχνουν το δρόμο… γιατί από το σκοτάδι γεννιέται το φως, ο ήλιος διαδέχεται το σκοτάδι. Το ζητούμενο είναι πόσο διαχέεται αυτό το φως και προς ποιά κατεύθυνση.

Ίσως η γενιά των παιδιών μας είναι αυτή που θα αλλάξει το ρου της ιστορίας αυτού του τόπου. Θα κάνει αυτό που αποτύχαμε παταγωδώς να κάνουμε εμείς!

[lyte id=”9mS7ly4dP5o” /]

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES