Η ιστορία μιας κοπέλας που απέτυχε στις εξετάσεις

Έφηβοι

4moms team , 23-06-2015

Η Μαριτίνα σήμερα είναι 28. Μέχρι πρότινος, όταν άκουγε τη λέξη «Πανελλαδικές» πάθαινε ίλιγγο και το στομάχι της γινόταν πλυντήριο 1000 στροφών. Δεν της ήταν εύκολο για καιρό να ξεχάσει την αφόρητη πίεση που ένιωθε όταν ξημέρωνε μια από τις μέρες της «Ιεράς» Εξέτασης. Δεν της ήταν εύκολο για καιρό να αποβάλλει την ασφυξία που την επισκεπτόταν τη στιγμή που έπρεπε να μπει στο εξεταστικό κέντρο. Και σίγουρα δεν της ήταν εύκολο να ξεχάσει την πρωτόγνωρη αίσθηση απόλυτης αποτυχίας που την τύλιξε και την στοίχειωσε για καιρό τη μέρα που βγήκαν οι βαθμοί των εξετάσεων.

Η μέρα εκείνη για όλους είναι κομβική. Τα έχεις πάει καλά; Χαράς ευαγγέλια για όλη την οικογένεια! Δεν τα πας καλά; Πένθος. Ησυχία. Παρήγορες, μαγκωμένες αγκαλιές. Ότι και να έχει μεσολαβήσει, ξενύχτια, προσπάθεια, ατελείωτο διάβασμα, εξάσκηση, βόλτες πάνω κάτω στο δωμάτιο με ένα βιβλίο στο χέρι, προσδοκίες, όλα έπεσαν στο κενό σε ένα και μόνο λεπτό. Το καλοκαίρι που ακολούθησε ήταν εφιαλτικό. Δεν υπήρχε όρεξη για τίποτα. Καλά, για διακοπές ούτε λόγος. Τηλέφωνα δεν σήκωνε ούτε για αστείο. Όλη μέρα τηλεόραση και βλέμμα καρφωμένο στο κενό. Οι ηρωικές έξοδοι από το σπίτι ήταν σπάνιες και θύμιζαν μυστικές αποστολές. Μην τη δει κανείς από τη γειτονία ή κανένας συμμαθητής. Μην τύχει και συναντήσει τον φούρναρη, τον περιπτερά ή την κυρία από το χαρτοπωλείο. Φρόντιζε να έχει πέσει το απαραίτητο σκοτάδι και να πάει κάπου μακριά.

Πόσο λάθος είχε κάνει… Τίποτα από όλα αυτά δεν έπρεπε να το είχε υποστεί. Μακάρι να ήξερε πως δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος ντροπής, απογοήτευσης, θρήνου και οδυρμού. Την Άβυσσο την διαβαίνεις με στόχο να βγεις από αυτή. Έτσι κι έγινε. Τέλη Αυγούστου βγήκαν τα αποτελέσματα και πλέον ήταν με τη βούλα μια από τους αποτυχόντες.

Η Μαριτίνα το Σεπτέμβρη που όλοι πήγαν για τις εγγραφές τους στις σχολές φρέσκοι και περήφανοι φοιτητές, πήγε στο κέντρο και έκατσε σε μια καφετέρια. Πήρε έναν καφέ και 3 εφημερίδες. Ήταν 11 Σεπτεμβρίου και είχε γενέθλια, γινόταν 18. Δεν είχε βιογραφικό και όρεξη για μια ακόμη προσπάθεια. Για κανέναν λόγο δεν θα έριχνε μια ζαριά στο χάος ακόμα, έτσι ακριβώς της φαινόταν η προοπτική για μια ακόμη απόπειρα.

Θα έβρισκε δουλειά, το είχε αποφασίσει. Αφού ξεφύλλισε καμιά ώρα σχολαστικά τις αγγελίες των εφημερίδων, ξεκίνησε. Πήγε παντού, πόρτα πόρτα, έμπαινε φορώντας το καλύτερο χαμόγελό της και έχοντας διάθεση να ξεκινήσει, να μπει σε μια νέα φάση ζωής, να μην είναι η looser της γενιάς της… έτσι ένιωθε.

Μετά από 1 εβδομάδα αβυσσαλέας αναζήτησης, μπήκε σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο στην Πανεπιστημίου. Πλησίασε στο ταμείο και εξήγησε πως ενδιαφέρεται για δουλειά, αναζητώντας τον υπεύθυνο. Ήταν η στιγμή της. Η ταμίας της χαμογέλασε και της είπε πως πιθανόν να χρειάζονται κάποιον για 2 μήνες. Κι έτσι ξεκίνησε. Ο καιρός περνούσε και το δίμηνο έγινε εξάμηνο και χρόνος. Η Μαριτίνα ένιωθε ζωντανή και κανονική και πάλι σιγά σιγά. Είχε όρεξη για δουλειά, ήθελε να μάθει και ρουφούσε ακόρεστα κάθε γνώση μέσα στο βιβλιοπωλείο. Η σύμβασή της έγινε αορίστου.

Σήμερα η Μαριτίνα δουλεύει σε έναν εκδοτικό οίκο και έχει αναλάβει μια καλή θέση. Έχει το δικό της διαμέρισμα στα Πετράλωνα και μένει με το φίλο της. Το σπουδαιότερο; Της αρέσει η ζωή της και μάλιστα πολύ! Αν μπορούσε τότε να δει το μέλλον έστω για ένα λεπτό, αν μπορούσε να καταλάβει πως δεν υπάρχει αποτυχία αλλά ευκαιρία για αλλαγή πλεύσης, τότε δεν θα περνούσε όλον αυτό τον εφιάλτη, δεν θα είχε υπάρξει ζωντανή νεκρή για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα ψαλλίδιζε τα φτερά της ούτε λεπτό.

Η Μαριτίνα άργησε να καταλάβει πως o Beckett είχε δίκιο:

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Η Μαριτίνα εμπιστεύτηκε την ιστορία της στο 4moms.gr μόνο και μόνο για να πει στα παιδιά που σήμερα αγωνιούν και ίσως απογοητευτούν, πως επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου. Και όλα θα συμβούν.

Όσο για τους επιτυχόντες… μπράβο παιδιά και να απολαύσετε κάθε μέρα της νέας σας ζωής με όρεξη και όραμα.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES