Ετοιμαστείτε για την έκθεση στον ήλιο

Υγεία

Πολλοί γονείς έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος μόνο όταν λάμπει!! Για την ακρίβεια δεν είναι οι ορατές ακτίνες του ήλιου αλλά οι αόρατες (UVA+UVB) που είναι πιο επικίνδυνες. Το παιδί σας δηλαδή μπορεί να εκτεθεί περισσότερο στην βλαβερή ακτινοβολία μια ομιχλώδη ή συννεφιασμένη μέρα αφού δεν ζεσταίνεται και θα παίξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλό είναι επίσης να ξέρουμε ότι η έκθεση είναι μεγαλύτερη σε μεγαλύτερο υψόμετρο (π.χ. στα βουνά). Ένα μεγάλο καπέλο και μια ομπρέλα δεν αποτελούν επαρκή προστασία αφού οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται από τον άμμο, το νερό , το χιόνι και πολλές άλλες επιφάνειες προς εμάς.

Ο μόνος τρόπος καλής προστασίας είναι να περιορίσουμε τον χρόνο έκθεσης μας στον ήλιο.

  1. Αποφύγετε τον ήλιο από τις 10.00 π.μ – 4.00 μ.μ όπου εκπέμπονται κυρίως οι αόρατες βλαβερές ακτίνες-UVA-UVB
  2. Φοράτε στο παιδί σας βαμβακερά ανοικτόχρωμα φανελλάκια και παντελονάκια για να καλύψετε το δέρμα του
  3. Χρησιμοποιείτε ομπρέλα όσο είναι δυνατό
  4. Φοράτε γυαλιά ηλίου στα παιδιά σας
  5. Φοράτε στο παιδί σας καπέλο με πλατύ γείσο
  6. Παιδική αντηλιακή λοσιόν με φυσικά φίλτρα και κατάλληλο δείκτη προστασίας (SPF25-SPF 50+) σε συνεννόηση με την παιδίατρο σας. Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται 30′ πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνουμε την χρήση κάθε 3 ώρες.
  7. Πίνετε άφθονα υγρά
  8. Τα βρέφη κάτω από 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται κατευθείαν στον ήλιο. Πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σκιασμένα και να χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία στο πρόσωπο και τα άλλα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Αρθρο της παιδιάτρου Μόνικας Ευσταθιάδου για το www.child.org.cy

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES