Μαντάμ Μποβαρί στη μεγάλη οθόνη

Ωρα Για Θεατρο

Αγαπημένο ανατρεπτικό μυθιστόρημα η συγγραφή του οποίου χρειάστηκε 6 ολόκληρα χρόνια. Το πάθος, η ανάγκη για κοινωνική προβολή και καταξίωση, το δέσιμο των γυναικών με τα υλικά αγαθά,  ο μύθος του ρόλου της μητρότητας ως υπέρτατη πηγή ευτυχίας, η ανάγκη του γάμου ως μέσο διαφυγής από την πατρική οικογένεια και η ανάγκη του παράνομου έρωτα ως υποκατάστατου για το νεκρό συζυγικό πάθος, η προδοσία και η φθορά του αυτοσεβασμού σε μια κοινωνία έτοιμη ανά πάσα στιγμή να λιθοβολήσει το ερωτικό παράπτωμα μόνο των θηλυκών είναι μερικές μόνο από τις ιδεολογικές προβολές του Φλωμπέρ, σε μια εποχή ακόμη σκοτεινή και καχύποπτη στην οποία δεσπόζουν προκαταλήψεις και στερεότυπα βαθιά ριζωμένα.

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Γκιστάβ Φλομπέρ, η ιστορία του μοιραίου πάθους της Μαντάμ Μποβαρί, αναβιώνει στην μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνίστρια την νεαρή σταρ Μία Ουασικόφσκα.

Η Έμμα Μποβαρί, μορφωμένη και καλοαναθρεμμένη παρά την ταπεινή της καταγωγή, ασφυκτιά στην φάρμα του πατέρα της και ονειρεύεται διαρκώς την απόδραση από την «μικρή» της ζωή. Θεωρώντας ότι η καλύτερή της ευκαιρία είναι η πρόταση γάμου του Σαρλ Μποβαρί, γιατρού της περιοχής, αποδέχεται την πρότασή του από παρόρμηση.

Σύντομα, όμως, αντιλαμβάνεται ότι η νέα της ζωή δεν είναι καθόλου όπως την φανταζόταν, αλλά αντίθετα την βυθίζει στην ανία και ξυπνά μέσα της νέες τάσεις φυγής. Μια μικρή γεύση από την υψηλή κοινωνία είναι αρκετή για να την ωθήσει προς την αναζήτηση της απόλαυσης και του κοινωνικού κύρους σε άλλους κύκλους –και άλλες ανδρικές αγκαλιές- με τραγικά, ωστόσο, αποτελέσματα. Καθώς τα χρέη της συσσωρεύονται, η συμπεριφορά της γίνεται ολοένα πιο ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα ο κλοιός γύρω της να στενεύει όλο και πιο επικίνδυνα.

[lyte id=”0cGpSwOtfLU” /]

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES