Που και σε ποιόν απευθυνόμαστε για τα παιδιά μας στο δημόσιο τομέα;

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

 

Οι γονείς , πολλές φορές , ερχόμενοι αντιμέτωποι με κάποια δυσκολία του παιδιού μας, δεν είμαστε κατάλληλα ενημερωμένοι πού ακριβώς μπορούμε να απευθυνθούμε όσον αφορά το δημόσιο φορέα και ποιες είναι οι ειδικότητες που μπορούν να αναλάβουν το παιδί μας στο κομμάτι της διάγνωσης και της αποκατάστασης – θεραπείας.

 

Οι βασικές μονάδες , όπου μπορούμε να λάβουμε βοήθεια είναι οι παρακάτω:

 

  • « Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης , Διάγνωσης, και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών ( ΚΕ.Δ.Δ.Υ). :  Βρίσκονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας , έχοντας σαφή ρόλο: τη διάγνωση, αξιολόγηση και την καθοδήγηση πάνω σε οποιαδήποτε μορφή μαθησιακών δυσκολιών και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.
  • Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα: Βρίσκονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας , έχοντας έναν πιο ιατρογενή ρόλο, με ομάδες που στελεχώνονται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.
  • Παιδοψυχιατρικές κλινικές: Εντάσσονται στα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα και στα γενικά νοσοκομεία. Στελεχώνονται από πομάδα διαφόρων ειδικοτήτων όπως ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο. Εκεί παραπέπονται παιδιά με ψυχικές διαταραχές, ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες και οργανικές διαταραχές ( πχ παιδική ψύχωση, διατροφικές διαταραχές, φοβίες κτλ).

 

Οι κυριότερες ειδικότητες που απαρτίζουν όλες αυτές τις μονάδες είναι οι εξής:

 

  • Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος: αναλαμβάνει την γενικότερη ψυχοσυναισθηματική και ψυχοκοινωνική αξιολόγηση και προσαρμοστικότητα του παιδιού , με βοήθεια ψυχομετρικών και προβολικών εργαλείων, και έχει την ευθύνη της συστηματικής θεραπευτικής πορείας του παιδιού σε συνδυασμό με την συμβουλευτική γονέων.
  • Παιδοψυχίατρος: είναι υπεύθυνος για την λήψη και την αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού και των εξετάσεων του παιδιού. Εξετάζει το παιδί από νευρολογικής απόψεως , εντοπίζοντας διαταραχές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα.
  • Κοινωνικός Λειτουργός: Συμπληρώνει τη διάγνωση και το προφίλ του παιδιού με στοιχεία όσον αφορά την αξιολόγηση, τη λειτουργικότητα και την καταλληλότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος του.
  • Ειδικός Παιδαγωγός: Είναι η «γέφυρα» που ενώνει τη διαγνωστική ομάδα με το εκπαιδευτικό φορέα του παιδιού. Δίνει πληροφορίες για την κατάλληλη σχολική μονάδα , βοηθά το παιδί στις δικές του συγκεκριμένες μαθησιακές δυσκολίες ,υποδεικνύοντας πλάνο εξατομικευμένης αγωγής του.

Μαρία Κούκνη
Ma Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος ( Master2 Εξελικτικής Ψυχολογίας Παιδιού και Εφήβου – Paris V)
Ειδ. Εικαστική Θεραπεύτρια
Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-7717425

Μπορείτε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας στο allmoms@4moms.gr .

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Απο το παρκέ του γηπέδου στο παρκέ του σπιτιού μου…. Με τον Γιάννη και τα δίδυμα Γιώργο και Μαριτίνα έχω καταφέρει να συνεχίσω να αθλούμαι καθημερινά. Κάνω πρωταθλητισμό στη ζωή παρέα με τον άντρα μου τον Αντώνη που υπεραγαπώ. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα και προσπαθώ να προσαρμόζομαι παντού. Το μότο μου είναι “‘Ολα καλά θα πάνε, όλα θα γίνουν…”