Κεφτέδες με φακές

Μαγειρευουμε

Είναι μια συνταγή που μας δίνει η Gwyneth Paltrow στην ιστοσελίδα της goop και μας άρεσε πολύ. Είναι ένας ωραίος τρόπος, επίσης, να φάνε τα παιδιά φακές εάν δεν τις τρώνε με τον παραδοσιακό τρόπο.

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κούπες βρασμένες φακές

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 αυγά

1 κούπα τριμμένη φρυγανιά

½ κούπα τυρί ρικότα ή γιαούρτι

¼ κούπας παρμεζάνα

3 κ.γλ. ντομάτα πάστα ντομάτας

αποξηραμένο θυμάρι & δεντρολίβανο

Μερικά μικρά ντοματάκια

½ κούπα φύλλα βασιλικού

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάλτε σε ένα ταψί τις ντοματούλες, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πιπέρι και αλάτι. Με μεγάλη προσοχή βάλτε τα για 5 λεπτά στο φούρνο έως ότου μαλακώσουν και βγάλουν ζουμάκι. Προσοχή, όμως, δεν πρέπει να καούν ή να αφυδατωθούν.

Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά με λίγο αλατοπίπερο και τα αφήνουμε για 2 λεπτά.

Περνάμε τις βρασμένες φακές από το μπλέντερ μαζί με την πάστα ντομάτας έως ότου να γίνουν ένα μαλακό μείγμα.

Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το τυρί ρικότα ή το γιαούρτι αναλόγως τι θα επιλέξουμε, προσθέτουμε το μείγμα με τις φακές. Τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά με το κρεμμύδι και το σκόρδο, την παρμεζάνα, το τρίμμα φρυγανιάς και αλατοπιπερώνουμε.. Πλάθουμε με τα χέρια μας μικρά κεφτεδάκια. Εάν το μείγμα είναι μαλακό προσθέτουμε και άλλο τρίμμα φρυγανιάς έως ότου το μείγμα είναι τελείως στεγνό.

Βάζουμε το βασιλικό στο μούλτι μαζί με 2-3 κ. σ. Λάδι και το χτυπάμε έως ότου γίνει πυκνό μείγμα – δεν πειράζει εάν μείνουν μικρά κομματάκια βασιλικού.

Τα κεφτεδάκια τα βάζουμε στο φούρνο σε χαρτί ψησίματος και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Τα αφήνουμε για 9 με 10 λεπτά. Τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε άλλα 5 μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τα σερβίρουμε με το λάδι βασιλικού και τις ψημένες ντομάτες.

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES