Πάνα γιοκ! Τουαλέτα οκ!

Παιδιά

Πάντα αντιμετώπιζα με τρόμο τη στιγμή που θα βγάζαμε την πάνα. Από την ηλικία των 2 ετών είχα προσπαθήσει αρκετές φορές να βγάλω την πάνα στην κόρη μου, αλλά κάθε προσπάθεια κατέληγε μια αποτυχία. Εκείνη αρνιόταν πεισματικά και τα δικά μου νεύρα άγγιζαν κόκκινο. Τη μια φορά αρνιόταν να καθίσει στην τουαλέτα. Την επόμενη φορά μετέτρεπε το γιογιό που της είχα αγοράσει σε παιχνίδι – και συγκεκριμένα σε κρεβάτι για να κοιμούνται οι κούκλες της. Μετά αγόρασα ειδικό καθισματάκι για την τουαλέτα. Κάθε φορά που την πήγαινα στην τουαλέτα ούρλιαζε σαν να την έσφαζα! Φυσικά ποτέ δεν έλεγε ότι θέλει να πάει τουαλέτα και ακόμη, όταν τα έκανε επάνω της, έτρεχε σαν κυνηγημένη για να μην την αλλάξω. Εννοείται ότι ακόμη και η ώρα της αλλαγής της πάνας είχε εξελιχθεί σε μαρτύριο για εμένα. Μου είναι αδιανόητο ότι προτιμούσε να μένει με τα κακά από να την αλλάξω και να την πλύνω…Και όμως!!! Είχα απελπιστεί τόσο που σταμάτησα να προσπαθώ. Η κόρη μου μέχρι 3 χρονών και περίπου 2 μηνών εξακολουθούσε να φοράει πάνα και εγώ να δίνω «μάχη» για να την αλλάξω.

Πιστεύω, λοιπόν, και το θέτω ευθύς εξαρχής, ότι κάθε παιδί ειναι διαφορετικό και χρειάζεται το χρόνο του για να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα – και όχι μόνο. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε και να απελπίζεστε. Η κόρη μου, από την ώρα που το «πήρε απόφαση», μέσα σε 2 ημέρες φορούσε βρακάκια, πήγαινε στην τουαλέτα και τα ατυχήματα ήταν μηδαμινά. Στο τέλος δεν χρειάστηκε να την πιέσω – ουσιαστικά ούτε να την εκπαιδεύσω – γιατί ήθελε από μόνη της να το κάνει, οπότε περιορίστηκα στους κανόνες υγιεινής. Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι στη δική μου περίπτωση βοήθησε πολύ το σχολείο. Καθώς πήγαινε στο σχολείο και ήταν η μόνη που φορούσε πάνα, προφανώς αισθάνθηκε μειονεκτικά. Τα παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα από όσο νομίζουμε. Ενδεχομένως κάποιο άλλο παιδάκι να την κορόιδεψε. Υποθέτω ότι δεν θα το μάθω ποτέ. Χρησιμοποίησα, επίσης, την ιδέα της «νεράιδας της τουαλέτας» Της εξήγησα ότι όταν βγάλει την πάνα και θα είναι συνεπής στο να τα κάνει στην τουαλέτα, θα την επισκεφτεί η νεράιδα της τουαλέτας και θα της έχει μια έκπληξη, κάτι σαν βραβείο. Η κόρη μου λατρεύει τις νεράιδες και ίσως να βοήθησε. Όταν πια πήγαινε συστηματικά στην τουαλέτα, φρόντισα να της αγοράσω κάτι μικρό και να της το αφήσω δίπλα στην τουαλέτα ως έκπληξη από την νεράιδα. Όπως και να έγινε, όμως, την πάνα τη βγάλαμε χωρίς δράματα, χωρίς ιδιαίτερα ατυχήματα.

Σε αυτό το άρθρο έχω μαζέψει και συνοψίσει όλους τους κανόνες που διέπουν τη «σωστή» εκπαίδευση στην τουαλέτα. Σας παραθέτω, λοιπόν, κάθε ιδέα που κυκλοφορεί για να βγάλουμε ανώδυνα την πάνα και είναι στη δική σας κρίση ποια συμβουλή θα ακολουθήσετε. Η μόνη δική μου συμβουλή είναι να έχετε υπομονή, να μην πιέσετε το παιδί σας – όταν το έκανα εγώ τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα από τα αναμενόμενα – και να του δώσετε το χρόνο που χρειάζεται. Και το πιο σημαντικό να είστε ΣΥΝΕΠΕΙΣ. Όταν πια βγάλετε την πάνα δεν υπάρχει γυρισμός. Εάν την ξαναβάλετε γιατί έχετε, για παράδειγμα, αυτή την επίσκεψη σε σπίτι φίλων και δεν θα θέλατε να λερώσει, την πατήσατε. Η πιθανότητα πισωγυρίσματος αυξάνεται κατακόρυφα και ειλικρινώς δεν το θέλετε!

 1. Μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά. Δηλαδή τις 2 πρώτες ημέρες να βγάλετε την πάνα για συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα – και όχι όλη την ημέρα – και κάθε 15 λεπτά να βάζετε το παιδί σας είτε στο γιογιό είτε στην τουαλέτα με ειδικό κάθισμα. Τις υπόλοιπες ώρες θα του βάζετε κανονικά την πάνα. Την τρίτη ημέρα δοκιμάστε να το αφήσετε χωρίς πάνα όλη τη μέρα. Απλώς φροντίστε να παίρνετε στο αυτοκίνητο μαζί σας το γιογιό και να πηγαίνετε σε μέρη που έχει τουαλέτα.
 2. Αφήστε το γυμνό. Ή μόνο με μια μπλούζα. Όταν δεν φοράει τίποτα το πιο πιθανό είναι ότι θα θέλει να «βάλει κάπου» τα τσίσα και τα κακά. Η τουαλέτα ή το γιογιό θα του φανεί πιο λογικό. Έχετε βέβαια το ρίσκο ότι στην αρχή μπορεί να τα κάνει οπουδήποτε!
 3. Επιβραβεύστε το παιδί σας. Ένα αυτοκόλλητο, μια στάμπα στο χέρι, μια εικόνα για να τη ζωγραφίσει, ακόμη και μια μικρή καραμέλα είναι καλά βραβεία εκπαίδευσης στην τουαλέτα. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Μπορεί να είναι ένα παγωτό, μια δημιουργική δραστηριότητα που αρέσει πολύ στο παιδί σας, όπως να φτιάξετε κέικ ή κουλουράκια μαζί. Πρέπει να δώσετε έμφαση πάντως στο ότι το βραβείο το κέρδισε πηγαίνοντας με συνέπεια στην τουαλέτα.
 4. Χειροκροτήστε, τραγουδήστε, χαμογελάστε, αγκαλιάστε το παιδί σας κάθε φορά που χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή το γιογιό. Ενθαρρύνετέ το να πάρει τηλέφωνο τους παπούδες να τους διηγηθεί το «κατόρθωμα». Εγώ το έκανα στην κόρη μου και οφείλω να ομολογήσω ότι δούλεψε.
 5. Συνεργαστείτε με τη δασκάλα του παιδιού σας. Φροντίστε να την ενημερώσετε ότι βγάλατε την πάνα. Το πρωί, πριν πάει στο σχολείο το παιδί σας, ενθαρρύνετέ το να πάει στην τουαλέτα. Εάν χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα σαν βραβείο επιβράβευσης κάθε φορά που πηγαίνει τουαλέτα, δώστε στη δασκάλα για να το κάνει και εκείνη στο σχολείο.
 6. Για τις μητέρες που είναι μόνες και έχουν αγοράκι είναι σημαντικό να τους δείξετε πώς γίνεται. Ζητήστε από τον παππού ή από κάποιον συγγενή να δείξει στο παιδί σας πώς ακριβώς πάνε τουαλέτα τα αγόρια. Μιμηθείτε και εσείς σε μορφή παιχνιδιού. Εξηγήστε του τη διαφορά. Θα δείτε ότι σύντομα θα στέκεται όρθιος και θα κάνει τα τσίσα του.
 7. Αγοράστε ένα γιογιό με σχέδια ή ειδικό καπάκι για την τουαλέτα. Μπορείτε να πάτε μαζί με το παιδί σας να διαλέξετε το σχέδιο που του αρέσει. Πλέον κυκλοφορούν στην αγορά ακόμη και ειδικά γιογιό που παίζουν μουσική.
 8. Να έχετε πάντα μαζί σας επιπλέον ρούχα και εσώρουχα. Το πιο πιθανό είναι ότι στην αρχή δεν θα αποφύγετε τα ατυχήματα. Στείλτε στο σχολείο επιπλέον παντελόνια και οπωσδήποτε έξτρα ζευγάρι κάλτσες.
 9. Περιορίστε τα υγρά τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον ύπνο. Ενδεχομένως στην αρχή να περιοριστείτε σε εκπαίδευση μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ να φοράτε στο παιδί σας πάνα βρακάκι. Όταν πια το παιδί σας ξυπνάει στεγνό, είναι η ώρα να βγάλετε την πάνα και το βράδυ. Φροντίστε, όμως, να αγοράσετε ειδικό κάλυμμα για το κρεβάτι έτσι ώστε το όποιο νυχτερινό ατύχημα να μην καταστρέψει στο στρώμα.
 10. Αγοράστε και διαβάστε στο παιδί σας βιβλία με ιστορίες που αφορούν στην εκπαίδευση τουαλέτας.

Καλή επιτυχία….

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις #staystrong #stayconnected

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις #staystrong #stayconnected

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Γερνάω μαμά

Γερνάω μαμά

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados