Σφακιανές Πίτες Μυζήθρας με Λεβάντα

Μαγειρευουμε

Μόλις τις είδα, πραγματικά μου έτρεχαν τα σάλια…. Η συνταγή είναι απο το βιβλίο “Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα”, την μοιράστηκε μαζί μας η Gourmelita και το μόνο που είχε να προσθέσει είναι ότι αυτές οι πιτούλες είναι από τα νοστιμότερα πράγματα που έχει φάει.
Να μην μας τρομάζουν γιατί είναι πολύ εύκολες στην παρασκευή τους και η ζύμη τους είναι τέλεια. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή , είναι το ψήσιμο- θέλουν χαμηλή φωτιά για να μην αρπάξουν.
Τις περιχύνουμε με καλό μέλι και τις τρώμε όποια ώρα της ημέρας θέλουμε. Η αποξηραμένη λεβάντα είναι δική της έμπνευση και είμαι σίγουρη ότι αυτή η προσθήκη απλώς τις απογειώνει !!!!

Γράφει η Μαριλίτα:

Στα Σφακιά οι πίτες παρασκευάζονταν με ξεχωριστό τρόπο και αυτό έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες συνθήκες τις ζωής. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν ακόμη και στο άμεσο παρελθόν κτηνοτρόφοι και γι’αυτό η τροφή τους έπρεπε να είναι εύκολη και να μεταφέρεται. Δεν μπορούσε, για παράδειγμα, ο βοσκός της Μαδάρας να μεταφέρει φαγητά με σάλτσες στο χώρο της δουλειάς του. Τα λιτά φαγητά των Σφακιανών ήταν ιδιαίτερα νόστιμα, σχεδόν δωρικά ως προς τον τρόπο παρασκευής και οι οικοδέσποινες αντλούσαν τις πρώτες ύλες από την πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα τοπική παραγωγή.

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ αλεύρι
  • 2 κσ ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • 1 ποτηράκι του καφέ ούζο ή ρακί ή τσίπουρο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 500 γρ ξινομυζήθρα

ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Σε ένα μπολ ενώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι, το ποτό και όσο νερό πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  2. Την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και με έναν πλάστη ανοίγουμε φύλλα, μεγάλα όσο ένα πιατάκι του καφέ.
  3.  Πλάθουμε την μυζήθρα με τα χέρια μας, και φτιάχνουμε μπαλάκια-όσο ένα μεγάλο αυγό. Τα  τοποθετούμε στο κέντρο κάθε πιτούλας.
  4. Τραβάμε το φύλλο γύρω γύρω και σκεπάζουμε την μυζήθρα, δημιουργώντας ένα πουγκί. Το γυρνάμε ανάποδα, και πάλι ανοίγουμε με τον πλάστη να γίνει στρογγυλό, και στο ίδιο μέγεθος με πρίν.
  5. Τις ψήνουμε σε τηγάνι χωρίς λάδι, σε χαμηλή φωτιά, γυρίζοντας τις συχνά για να μην καούν. Περίπου 15-20 λεπτά. Τις σερβίρουμε με μέλι και εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με αποξηραμένη λεβάντα.
Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES