6 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στο παιδί μας

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Το κείμενο της Συμβουλευτικής Ψυχολόγου, Αναστασίας Φωκά, με έβαλε σε σκέψεις… κυρίως γιατί όταν χάνουμε την υπομονή μας λέμε πράγματα που δεν θα έπρεπε… για αυτό, λοιπόν, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη λίστα με αυτά που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας…

Πολύ συχνά όταν θυμώνουμε με τα παιδιά μας, όταν δεν έχουμε χρόνο και υπομονή να τους εξηγήσουμε, πετάμε κουβέντες που μπορεί να προκαλέσουν το θυμό τους, να νιώσουν ότι δεν τα αγαπάμε αρκετά, να μειώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Άλλες φορές πάλι τα χαρακτηρίζουμε και τα φορτώνουμε με ταμπέλες, τις ταμπέλες που μας φορτώνουν στην παιδική μας ηλικία τις κουβαλάμε για πάντα, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουμε συνεχώς συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν χωρίς να ξέρουμε το γιατί.  Πολλά από αυτά που λέμε και φαντάζουν ακίνδυνα μπορεί να πληγώσουν πολύ το παιδί μας και να του δημιουργήσουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό του.

Για να μεγαλώσουμε ασφαλή παιδιά με αυτοεκτίμηση  και  λιγότερο θυμό υπάρχουν Κάποιες φράσεις που πρέπει να ξεχάσουμε:

1. Δεν σ΄αγαπάω: η αγάπη δεν διαπραγματεύεται. Τη χαρίζουμε στο παιδί μας χωρίς όρους και όρια.

2. Μην κλαις/ μην θυμώνεις: τα παιδιά όταν κλαίνε, φωνάζουν προσπαθούν να εκφράσουν κάποιο συναίσθημα. Είναι καλό να τους επιτρέπουμε να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να τα βοηθάμε να τα αναγνωρίζουν.

3. Είσαι κακό παιδί: Δεν χαρακτηρίζουμε το ποτέ το παιδί. Αντί για αυτό μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την πράξη < αυτό που έκανες δεν ήταν καλό>.

4. Κοίτα πόσο καλό παιδί είναι ο αδερφός σου: δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα παιδιά μας. Πρέπει να τα δεχόμαστε όπως ακριβώς είναι.

5. Πρόσεχε…πρόσεχε…πρόσεχε: με το να λέμε στα παιδιά μας συνεχώς πρόσεχε τους δείχνουμε ότι δεν τα εμπιστευόμαστε.

6. Γιατί έτσι θέλω: Mε αυτή τη φράση το μόνο που θα καταφέρνουμε είναι να δείξουμε στο παιδί την εξουσία.` Είναι καλύτερο να τους εξηγούμε γιατί κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο.

 

Πηγή: sissychristidou.com

Αμαλία Κυπαρίσση

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Mητέρα 2 παιδιών, της Παυλίνας και του Αχιλλέα, θέλω να “αιχμαλωτίσω” με λέξεις και εικόνες τις στιγμές που περνάνε γρήγορα… Ταξιδιάρα, gourmet, λάτρης του καλού κρασιού, yogini, βιβλιοφάγος. Αγαπώ το θέατρο, το σινεμά, την ιστορία, τις ιστορίες και τις περιπλανήσεις. Μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις μου φτιάχνουν την ημέρα. Για μένα η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στις μικρές απολαύσεις, στις συγκινήσεις, στις στιγμές, στις μεγάλες χαρές αλλά και στις βαθιές απογοητεύσεις…