Η μετά τον τοκετό περίοδος

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

mom_ newborn

Λέγεται έτσι η περίοδος των 6 εβδομάδων μετά τη γέννηση του μωρού. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, το σώμα σας αρχίζει σταδιακά ν’ αλλάζει, να φαίνεται και να λειτουργεί πάλι όπως πριν από την εγκυμοσύνη σας. Παρά τις όποιες μικροαδιαθεσίες, αν ακολουθήσετε μια φυσιολογική διατροφή, αν αναπαύεστε αρκετά και αν δεν το παρακάνετε, θα εξασφαλίσετε μια ομαλή και υγιή μεταβατική περίοδο. Όσο είστε στο νοσοκομείο, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την κατάστασή σας, για να βεβαιωθεί ότι αναλαμβάνετε όπως πρέπει. θα ελέγχει τη θερμοκρασία σας, το σφυγμό, την πίεσή σας, το επίπεδο αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας , τη συχνότητα των κενώσεων και ούρησής σας, τις συσπάσεις της μήτρας σας και το χρώμα των κολπικών σας εκκρίσεων. Οι περισσότερες γυναίκες γυρίζουν στο σπίτι τους από το νοσοκομείο δυο μέρες μετά τη γέννα (4 μέρες μετά από καισαρική τομή).

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας θα υποστεί μεγάλες αλλαγές. Αν και θα χρειαστεί χρόνος για να ξαναβρεί πλήρως τη φόρμα του, η διαδικασία αυτή θα γίνει στις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση: θα νιώθετε πιο καλά και πιο δυνατή κάθε μέρα, αλλά πρέπει ν’ αναπαύεστε και ν’ αυξήσετε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Η μήτρα

Η έκκριση ορμονών μετά τη γέννηση κάνει τη μήτρα ν’ αρχίσει να συσπάται, ώστε να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Οι συσπάσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στην κοιλιά (γνωστές ως υστερότοκοι πόνοι), που μπορεί να είναι δυνατές στην αρχή, αλλά συνήθως υποχωρούν μέσα σε 2 – 3 μέρες.

Ο κόλπος

Η κολπική αιμορραγία (τα λόχια) είναι φυσιολογική μετά τη γέννηση. Στην αρχή, η έκκριση είναι κόκκινη και συνήθως αλλάζει σε ροζ μέσα σε μια βδομάδα και μετά σε κίτρινη ή καφέ. Η ποσότητα της έκκρισης μειώνεται σταδιακά και συνήθως σταματάει μέσα σε 3-6 εβδομάδες. Αν η έκκριση γίνει πάλι κόκκινη ή αν η ποσότητα της αυξάνεται ξαφνικά, μετριά¬στε τη σωματική σας δραστηριότητα και συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν η έκκριση μυρίζει άσχημα ή αν έχετε πυρετό, μπορεί να έχετε μόλυνση και πρέπει να ειδοποιήσετε αμέσως το γιατρό σας. Η επανέναρξη του μηνιαίου κύκλου μετά τον τοκετό ποικίλλει: η πρώτη περίοδος αρχίζει συνήθως 7 με 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό, στις γυναίκες που δε θηλάζουν στις γυναίκες που θηλάζουν, τα επίπεδα των ορμονών που διατηρούν τη ροή γάλακτος επιβραδύνουν την πρώτη περίοδο, για όσο διάστημα συνεχίζεται ο θηλασμός.

Ουροδόχος κύστη και έντερα

Δυσκολία ούρησης μετά την τοκετό μπορεί να προκληθεί από την πίεση της μήτρας στην ουροδόχο κύστη σας, από ένα αναισθητικό που σας χορηγήθηκε στη διάρκεια του τοκετού ή από την κακοδιαθεσία από τα ράμματα, αν σας έγινε περινεοτομή. Μπορεί να είναι απαραίτητο να βάλουν καθετήρα στην κύστη σας, για να αδειά σουν τα ούρα. Στη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά τη γέννα, πιθανόν να ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο, επειδή το σώμα σας αποβάλλει τα παραπανίσια υγρά. Όταν πάτε σπίτι, αν δεν μπορείτε να ουρήσετε, αν νιώθετε κάψιμο στην ούρηση, αν τα ούρα σας γίνουν θολά, αν είναι ανακατεμένα με αίμα ή έχουν άσχημη μυρωδιά, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.Μπορεί να μην ενεργηθείτε για 3-5 μέρες μετά τη γεννά. Αν και σωματικοί παράγο¬ντες μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα (για παράδειγμα μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αυξημένη αποβολή υγρών από το σώμα), ο φόβος του πόνου ή του ανοίγματος των ραμμάτων της περινεοτομής είναι επίσης συχνά ένας παράγοντας. Για ν’ ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα και να ηρεμήσετε από την κακοδιαθεσία των λίγων πρώτων κενώσεων, να τρώτε τροφές με πολλές ίνες, να πίνετε έξι με οχτώ ποτήρια υγρά κάθε μέρα και να σηκώνεστε και να περπατάτε όσο το δυνατό πιο συχνά και πιο γρήγορα μετά τον τοκετό.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ

Μερικές από τις κακοδιαθεσίες που μπορεί να νιώσετε στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τη γέννηση του μωρού σας καταχωρούνται παρακάτω. Αυτές είναι συνήθως φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας ανάνηψης του σώματος σας. Αν ανησυχείτε για κάποια συμπτώματα μετά τη γέννα, καλέστε το γιατρό σας.
• Κόπωση
• Πόνοι στην κοιλιά σας (γνωστοί σαν υστερότοκοι πόνοι), καθώς η μήτρα συσπάται και κατεβαίνει από το επάνω μέρος της κοιλιάς πίσω στην πύελο.
• Πόνος ή κακοδιαθεσία στο περίνεο (τον ιστό ανάμεσα στο άνοιγμα του κόλπου και του πρωκτού), ειδικά αν κάνατε περινεοτομή.
• Κακοδιαθεσία όταν κάθεστε ή περπατάτε ή γενική αίσθηση πόνου των μυών σας.
• Αιμορραγική έκκριση από τον κόλπο.
• Κακοδιαθεσία όταν ουρείτε ή ενεργείστε.
• Υπερβολική ούρηση, επειδή το σώμα σας αποβάλλει υγρά που συγκεντρώθηκαν κατά την εγκυμοσύνη.
• Δυσκοιλιότητα.
• Κακοδιαθεσία και διόγκωση των μαστών σας.
• Πόνος στις θηλές, όταν θηλάζετε το μωρό σας.
• Μαύρα και μπλε σημάδια γύρω από τα μάτια σας ή στα μάγουλά σας ή κόκκινα μάτια, μια συνέπεια των κοπιαστικών ωθήσεων στη διάρκεια του τοκετού και της γέννας.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ο θηλασμός ωφελεί και τη γυναίκα και το μωρό της: προκαλεί αυξημένη έκκριση ορμονών που βοηθούν τη μήτρα της γυναίκας να συσπαστεί και να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος πιο γρήγορα. Το μητρικό γάλα βοηθάει την πέψη του μωρού, παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται κατά τους πρώτους μήνες και περιέχει ουσίες που το βοηθούν να προστατευτεί από λοιμώξεις και ασθένειες. Μικρά, συχνά ταίσματα κατά τις λίγες πρώτες μέρες βοηθούν να καθιερωθεί η ροή του γάλακτος. Όταν παγιωθεί η ροή του γάλακτος σας, είναι σημαντικό να ταίζετε το μωρό σας τακτικά, για να εμποδίσετε τα στήθη σας να γεμίσουν υπερβολικά με γάλα, πράγμα που θα τα κάνει να διογκωθούν και να γίνουν σκληρά και επώδυνα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Για ν’ ανακουφιστούν οι πονεμένες θηλές σας, ν’ αλλάζετε συχνά θέση θηλασμού, να θηλάζετε συχνά, ώστε να μην πεινάει πάρα πολύ το μωρό σας και βυζαίνει πιο δυνατά και βεβαιωθείτε ότι όλη η θηλή βρίσκεται στο στόμα του μωρού. Αν οι μαστοί σας πρηστούν, σκληρύνουν και πονούν, μπορείτε να βγάλετε γάλα και να το δώσετε στο μωρό σας με μπιμπερό. Για να επουλωθεί το δέρμα που σκάει, αποφύγετε τη χρήση δυνατών σαπουνιών και κρατήστε τις θηλές όσο το δυνατόν πιο στεγνές ανάμεσα στα ταίσματα. Μια κόκκινη, ευαίσθητη περιοχή μπορεί να είναι ένδειξη πηγμένου γαλακτοφόρου πόρου. Το πρόβλημα αυτό συνήθως ανακουφίζεται, αν κάνετε μασάζ στο μαστό προς τη θηλή κι αν εξακολουθήσετε να θηλάζετε. Μόλυνση μπορεί να παρουσιαστεί, αν το σκάσιμο δέρματος είναι βαρύ ή αν το γάλα αναστραφεί σ’ ένα φραγμένο πόρο. Αν έχετε ένα ζεστό σημείο που πονάει (και πιθανόν πυρετό), καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ

Αν χαιδεύετε το μάγουλο του μωρού σας, ένα ενστικτώ¬δες αντανακλαστικό το κάνει να γυρίσει προς το άγγιγμά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το αντανακλαστικό, για να κάνετε το μωρό σας ν’ αρχίσει να θηλάζει. Αγγίξτε με τη θηλή σας το μάγουλο του μωρού σας και κινήστε τη προς τη γωνία του στόματος του. Επαναλάβετέ το πολλές φορές. Τελικά, το μωρό θα πάρει τη θηλή στο στόμα του και θ’ αρχίσει να θηλάζει. Βεβαιωθείτε ότι ο μαστός σας δεν κλείνει τη μύτη του μωρού και δεν παρεμποδίζει την αναπνοή του.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ 

Περίπου το 50% των νέων μητέρων παρουσιάζουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό (μερικές φορές λέγεται κατάθλι¬ψη της λοχείας). Μερικά από τα κοινά συμπτώματα είναι αλλαγές διάθεσης, ερεθιστικότητα και αισθήματα μοναξιάς, λύπης και ανησυχίας. Η μετά τον τοκετό κατάθλιψη παρουσιάζεται πιο συχνά μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη γέννηση και συνήθως διαρκεί μόνο λίγες μέρες. Πιστεύεται ότι προκαλείται από μια ποικιλία σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων: κόπωση, αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, αλλαγές στον τρόπο ζωής και προσωπικές προσδοκίες. Μετά τη γέννηση, τα επίπεδα ορμονών πέφτουν θεαματικά και αυτή η διακύμανση πιστεύεται ότι προκαλεί κατάθλιψη σε μερικές γυναίκες. Μερικοί από τους ψυχολογικούς παράγοντες που πιστεύεται ότι προκαλούν τη μετά τον τοκετό κατάθλιψη είναι τα αισθήματα χαλάρωσης της έντασης, αβεβαιότητας και ανεπάρκειας, το βάρος των ευθυνών, η προσαρμογή στο γεγονός ότι δεν είστε πια το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η στενοχώρια για την ατομική σας εμφάνιση, ειδικά για το βάρος που πήρατε. Ακριβώς όπως δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για τη μετά τον τοκετό κατάθλιψη, δεν υπάρχει άλλη «θεραπεία» εκτός από το πέρασμα του χρόνου. Το να περνάτε με το σύντροφο σας το χρόνο κατά τον οποίο το μωρό κοιμάται, να φροντίζετε παραπάνω για την εμφάνισή σας, να παίρνετε μέρος σε τμήματα ασκήσεων ή απλά να βγαίνετε από το σπίτι σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.Οι πιο πολλές μορφές κατάθλιψης μετά τον τοκετό δεν απαιτούν αντιμετώπιση. Μερικές γυναίκες νιώθουν καλύτερα απλά με το να μιλάνε για τα αισθήματά τους, ενώ άλλες προτιμούν να τ’ αντιμετωπίζουν μόνες τους. Βαριά κατάθλιψη είναι πολύ σπάνια (παρουσιάζεται σε λιγότερο από μια γυναίκα στις 1000). Όμως, αν η κατάθλιψη διαρκεί περισσότερο από δυο εβδομάδες ή αν παρουσιάζεται αυπνία, απώλεια όρεξης ή αισθήματα απελπισίας ή ανημποριάς, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΕΣΜΟΥ

Η δημιουργία οπτικής επαφής, το κράτημα, το χάιδεμα και οι ήρεμες κουβέντες προς το νέο σας μωρό θα το καθησυχάσουν. Η επικοινωνία αυτή είναι, επίσης, η αρχή μιας βαθιάς συναισθημαπκής προσκόλλησης ανάμεσα σε σας και το μωρό σας και θα δημιουργήσει αισθήματα δεσμού στη νέα οικογένεια.

ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΙΑ

Θνησιγένεια είναι η γέννηση ενός νεκρού εμβρύου μετά την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η συχνότητα θνησιγενειών έχει μειωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια: από 19 στα 1000 θνησιγενή μωρά περίπου το 1950, σε 8 περίπου το 1985.

ΑΙΤΙΕΣ ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΙΑΣ

Η αιτία της θνησιγένειας είναι άγνωστη στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων. Μερικές από τις πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

• Ασυμβατότητα Rh, βαριές λοιμώξεις, διαβήτης που δεν έχει ελεγχθεί, υπέρταση της γυναίκας ή αυτοάνοση ασθένεια στο έμβρυο, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου επιτίθεται στους ιστούς του ίδιου του σώματος του.

• Έλλειψη οξυγόνου στο έμβρυο, ως συνέπεια αποκόλλησης του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας, αδυναμία του πλακούντα να δώσει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο , πρόπτωση ή κόμπος στον ομφάλιο λώρο.

• Ανωμαλίες χρωμοσωμάτων ή βαριές  παραμορφώσεις του εμβρύου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΗ

Ο θάνατος του εμβρύου διαγιγνώσκεται συνήθως με ηλεκτρονικά μηχανήματα παρακολούθησης (που ελέγχουν τους παλμούς της καρδιάς του εμβρύου) και με υπερηχογραφήματα. Όταν ένα έμβρυο πεθάνει στη δίαρκεια της εγκυμοσύνης, αμέσως μετά μπορεί ν’ αρχίσει αυτόματα ο τοκετός. Αν ο τοκετός δεν αρχίσει μόνος του, ο γιατρός θα προκαλέσει τοκετό, χρησιμοποιώντας το φάρμακο ωκυτοκίνη.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ 

Μερικοί γονείς θέλουν να έχουν κάποιες ιδιαίτερες στιγμές μόνοι τους με το μωρό. Συχνά γίνεται αυτοψία, για να καθοριστεί η αιτία του θανάτου.

Πηγή: www.ygeiaonline.gr

 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES