Το πάρκο. Όχι το παρκοκρέβατο. Το άλλο!

Γυμναστική

Gympark Μελισσίων

Όταν σε πρόσφατο ταξίδι εκτός Ελλάδος είδα σε ένα μικρό πάρκο κάποια περιέργα hi-tech όργανα γυμναστικής, σκέφτηκα για άλλη μία φορά πόσο μπροστά είναι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σε σχέση μ’ εμάς. Έμαθα ότι αυτό λέγεται Gym Park, ότι είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό –κάτι σαν το Muscle Beach στη Φλόριντα– με τους δήμους να εγκαθιστούν στα πάρκα σταθερά όργανα γυμναστικής, τα οποία φυσικά χρησιμοποιούν οι κάτοικοι, δωρεάν. Ποιο είναι το νεότερο;

Ότι τελικά, δεν είναι τόσο μπροστά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, αφού τα Gym Parks υπάρχουν και στην Ελλάδα, και μάλιστα ξεφυτρώνουν διαρκώς και σε κάποια πλατεία στη χώρα μας. Το κακό είναι ότι δεν έχουμε ενημέρωση. Το καλό είναι ότι είναι οι πιο fitness πλατείες της Ελλάδας, όπου μπορείς να χρησιμοποιείς δωρεάν τα όργανα (αφού τα έχει πληρώσει ο δήμος σου) και όποτε θέλεις.

Τι θα βρεις εκεί; Κατ’ αρχάς, να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ανθεκτικά όργανα εκγύμνασης, τοποθετημένα σταθερά στο έδαφος, που λειτουργούν με αρθρωτό σύστημα, έτσι ώστε να σηκώνεις το δικό σου βάρος και να μην τραυματίζεις τους μυς σου. Το πιο ενδιαφέρον; Το πρόγραμμα είναι ολοκληρωμένο, αφού επάνω στα όργανα υπάρχουν, εκτός από αναλυτικές οδηγίες χρήσης, ενημέρωση για ποια σημεία του σώματος γυμνάζεις, αλλά και πόσες επαναλήψεις και σετ είναι ιδανικό να εκτελείς. Φυσικά, εφόσον δεν υπάρχει ειδικός επιβλέπων όπως στα γυμναστήρια, άτομα με παθήσεις της καρδιάς ή πίεση οφείλουν να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Στο www.gympark.gr, εκτός από την πλήρη λίστα υπαίθριων γυμναστηρίων, θα βρεις και την εφαρμογή On-line Personal Trainer, που θα σου στείλει ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, ανάλογα με την προπόνηση που θες να ακολουθήσεις (αερόβια, μυϊκή εκγύμναση, έντονη προπόνηση), αλλά και διατροφικά μυστικά.

Plus, τι καλύτερο για ένα 5λεπτο ζέσταμα από ένα τρέξιμο στην πλατεία;

Πού υπάρχουν υπαίθρια γυμναστήρια

Αυτά τα fitness πάρκα ή άλση υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – Ενδεικτικά: Χαϊδάρι, Πειραιάς, Α. Ι. Ρέντης, Φιλοθέη, Γαλάτσι, Νέα Χαλκηδόνα, Γλυφάδα, Αγ. Παρασκευή, Εκάλη, Μελίσσια, Βύρωνας, Πεύκη, Π. Ψυχικό, Κάντζα, Παλλήνη, Λουτράκι, Ιωάννινα, Πάτρα, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Σάμο, Ξάνθη και Λάρισα. Σύντομα και στη Νέα Μάκρη, στο Γέρακα και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES